Handlekurv

Finn produkter
Produkt Pris Antall
 

Gurkemeie, krydderet som virker som medisin


Mange grunner til å spise gurkemeie. 

For mange er gurkemeie billigversjonen av safran som brukes i lussekatter, karripulver og retter som skal ha den knallgule fargen som er karakteristisk både for safran og gurkemeie.

De fleste har sett gurkemeie i krydderform, det ser nesten ut som karri, bare gulere. Men ikke alle vet hvordan fersk gurkemeie ser ut. Gurkemeie er nemlig en rot som likner på en liten ingefærrot, men med mye sterkere farge. Smaken minner litt om ingefær, men mildere og litt bitteraktig.

Kutter du i en gurkemeie, vil det sive ut en knallorange saft som raskt setter seg på hender, kniv og underlag. Tar du en bit av fersk gurkemeie, vil tennene høyst sannsynlig farges gule. Og det er nettopp denne gulfargen som mange mener gjør gurkemeie til noe av det sunneste du kan spise.

 
En rekke medisinske egenskaper 
Gurkemeie har fra gammelt av blitt brukt i både kinesisk og indisk medisin, og er kjent for sine medisinske egenskaper, blant annet ved å virke betennelsesdempende.

En del forskere mener dessuten at hvis vi bruker gurkemeie i vårt daglige kosthold, vil det ikke bare dempe betennelsestilstander i kroppen, men også forebygge kreft og andre kroniske sykdommer.

Forskning har vist at planteoljen vi finner i gurkemeie har en betennelsesdempende effekt. Men enda mer betennelsesdempende er det gule pigmentet vi finner i gurkemeie. Dette pigmentet heter curcumin og er en kraftig antioksidant.

Både fordi antioksidantrik mat kan redusere risikoen for kreft, og fordi mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander, er det mange som tror at gurkemeie kan redusere risikoen for alle disse sykdommene.