Handlekurv

Finn produkter
Produkt Pris Antall
 

Snarvei?


Januar er måneden der svært mange ønsker å endre livsstil, og det mangler ikke på annonser og gode tilbud fra treningssentrene. Også produsentene av slankeprodukter slår til med mange annonser nå på nyåret, men det gjelder å ha en sunn skepsis skal vi tro ekspertene.

— Både på Internett og ute i butikker finnes det en rekke preparater som påstås å gi vekttap. Enkelte helsekostprodukter er direkte helsefarlige, andre er i beste fall uvirksomme. Mekaniske redskaper som slanketruser, saunabelter og lignende har overhodet ingen effekt. Det er rapportert om alvorlige bivirkninger og til og med dødsfall etter bruk av denne typen slankemetoder, sier treningsekspert Guri Brekke.

Styr unna slankepiller
Både hun og klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius bekrefter at det også finnes slankepiller som faktisk virker.

Vil du bli sprek med Aftenbladet?
— Det finnes slankepiller som virker, men disse er på resept. Disse slankemidlene (xenical) virker lokalt i tarmen ved at de hemmer opptaket av fett. Dermed vil fettet i maten vi spiser gå rett igjennom tarmen istedenfor å suges opp. Resultatet er at vi får i oss mindre kalorier, sier Borhsenius.- Det oppgis ofte at preparatet har en antabuseffekt. De som spiser fettrik mat, får ubehagelig diaré og lærer seg etter hvert å spise riktig for å føle seg vel. Det gir fettfattighet som i seg selv bidrar til vekttap, sier Brekke.

Sprek-ekspertene nevner flere preparat, men alle på resept.

 — Du kan få kjøpt disse på apoteket hvis du har en BMI over 30, eller en BMI over 27 og i tillegg har sykdommer som er tilknyttet fedme, forteller Brekke.

- Useriøse studier
Det ser altså ikke ut for at det er noe poeng i å løpe til nærmeste butikk for å hamstre slankepiller en får kjøpt uten resept, det selv om de lover at de er klinisk testet.

Hvordan lykkes du med nyttårsforsettene?
— Det kan godt hende at et produkt er klinisk testet, men det finnes veldig mange useriøse studier. Og selv om det er gjort en ordentlig studie der man har funnet positive resultater, så er ikke det dermed sagt at man vil få de samme resultatene i en annen studie. Derfor er det så viktig at det er blitt gjort massevis av studier som viser de samme resultatene før man virkelig kan si at et produkt virker, forklarer Borcsenius.

- Bli inspirert av reklamen
— Det er vel sjeldent at en reklame faktisk er helt ærlig om produktets effekt. Det er imidlertid mye alvorligere konsekvenser av å gjøre feil i forhold til valg av kostprodukter og trening enn om klærne ikke blir Blenda-hvite, eller at stearinlyset ikke gav forførende effekter, sier Brekke.

Borchsenius anbefaler deg heller å se på disse reklamene som motivasjon.

— Kjenn litt på følelsen du får av at "det er mulig", "jeg kan klare det", når du ser slike reklamer. Men ikke heng deg sånn opp i selve produktet det reklameres for. Tenk heller ut hvordan du i din hverdag kan få til en vektreduksjon, råder ernæringsfysiologen.

Pulverdiett virker - en stund
Og er du kanskje blant dem som heller vil prøve en type pulverdiett? Ekspertene sier at de virker, men at det samtidig er stor sannsynlighet for å gå opp i vekt igjen.

— Pulverdietter er såkalte VLCD-dietter (Very low calory diet), som gir svært lite kalorier per dag. Den mest kjente er vel Nutrilett. Følger man en slik diett der man bytter ut alle måltider med pulver, vil kvinner få i seg i 560 kcal per dag, og menn 675 kcal per dag. Dette er ca 1/4 av hva vi egentlig trenger for å holde en stabil vekt. Resultatet er derfor at man går ned i vekt, sier Borchsenius.

- Er det da en bra måte å gå ned i vekt på?

— De pulverdiettene som er godkjent i Norge inneholder tilstrekkelig med protein, fett, vitaminer og mineraler til at vi kan klare oss på kun pulver i noen uker. De fleste vil gå ned i vekt ved å bytte ut noen eller alle sine måltider med pulver. Ulempen kan være at vektreduksjonen går for fort, slik at man går raskt opp igjen. Det er også en ulempe at man ikke lærer seg til nye matvaner slik man ellers vil kunne gjøre ved en moderat slankekur der man bytter ut/reduserer mengden mat. Går man tilbake til sine gamle vaner etter å ha gått på pulver, vil vekten dermed fort kunne gå opp igjen, sier hun.

Ekspert: - For noen er sixpack umulig
Det er flere ting å være obs på.— Hvis du velger å prøve dette bør du sjekke at produktet er godkjent av norske myndigheter. De har flere ganger funnet helt andre ting i kostprodukter enn det som står i innholdsfortegnelsen. Man kan imidlertid like gjerne spise mat enn pulver, advarer Brekke.

Vis sunn skepsis
Når det gjelder trening og kosthold kan det med andre ord være lurt å holde seg på hovedveien.

— Det finnes snarveier, men de kan gi uheldige effekter på helsen. Det er veldokumentert at en rask vektnedgang ofte fører til en høyere vekt på sikt. Går man for raskt ned i vekt kan man også miste muskelmasse. Prøv heller å gjøre små endringer over tid, råder treningseksperten.

— En pulverkur kan være en fin kickstart som kan motivere til videre vektnedgang, men jeg tror det for alle er både sunnere og enklere å fortsette vektreduksjonen på en litt mer tradisjonell måte. Altså ved å bevege seg mer og spise annerledes (og ofte mindre også). En vektreduksjon handler jo ikke bare om selve vektnedgangen, men det å bli på den nye vekten. Det å ikke fyke opp i vekt igjen, det er jo ofte det vanskeligste. Dersom man har klart å komme inn i gode vaner i løpet av vektreduksjonen vil det også være lettere å holde vekten når den først har gått ned, supplerer Borchsenius.

De forstår godt at folk blir forvirret.

— Ja, det er dessverre ikke lett å være forbruker. Det er viktig at du sjekker hvem som står bak produktene. Ha en sunn skepsis og spør fagpersoner som er nøytrale til produktet, sier Brekke.