Handlekurv

Finn produkter
Produkt Pris Antall
 

UT PÅ TUR, ALDRI SUR


Vintertur fra Ler til Heimdal

Område: Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Klæbu, Melhus, Trondheim
Type: Skitur
Lengde: Ca. 15675 km
Varighet: Ca. 1440 timer
Hardhet: Middels
Passende for: Voksen
Vassfjellet på langs.
Delvis i preparerte løyper, en del på vei.

En fin vintertur med tung oppstigning, men fin belønning i form av Vassfjellryggen på langs. Alternativ start fra Langmyra ved Langvatnet/Målsjøen. Ei nedre turløype kan gås i stedet for Vassfjellryggen.

Turen går Fra jernbanen krysses E6 og veien følges gjennom tettbebyggelsen, forbi gården Bortn og ca. 1,5 km opp til Damåsen (150 moh.), der skiløypa, ofte oppkjørt med snøscooter, følger seterveien mot Flåsetra. Etter en drøy kilometer, en seig stigning opp til et langstrakt myrparti, som ender etter ca. 2 km ved Ulvtjønna. Seterveien går på nordsida av tjønna og stiger lett de siste par hundre meterne opp til Flåsetra. Rett opp ser vi nå Vassfjelltoppen ganske nær, men vi har ennå 300 høydemeter igjen.

Til Ulvtjønna og Flåsetra kan vi også gå fra Målsjøen i Klæbu eller Langvatnet i Melhus. P-plass på Langmyra like innenfor Melhus-sida av kommunegrensa. Herfra kjører Flå IL opp ei rundløype i det lette terrenget innunder Vassfjellet. Velg den oppkjørte «snarveien» mot Ulvtjønna, ca. 3 km i stedet for å holde til høyre mot alpinsenteret.

Ofte er det gått opp løype i det bratte terrenget fra Flåsetra, der vi klyver trinn for trinn i det terrasserte terrenget. Det finnes gammel rødmerking på trelegger oppover, men i usiktbart vær kan det være lurt å ta til venstre opp fra setra og holde seg i nærheten av den gamle kraftlinja (bare stolpene står igjen) som går rakt til topps. Om været er dårlig, kan det deretter være aktuelt å ta turløypa til høyre øverst i granskogen, i stedet for å ta fatt på den bratteste og åpneste delen av oppstigninga. Denne turløypa krysser mellom de to skiheisene i Vassfjellet skisenter og fram mot Reinslettdalsåsen. I brukbart vær er imidlertid toppturen absolutt å anbefale. Fra Vassfjelltoppen (710 moh.) får vi et vidt rundskue (men også nærkontakt med de to høye TV-masta som ble satt opp i 1961 og 2002 som er på hele 90 og 210 meter høy), og den flotte utsikten beholder vi hele veien langs den ca. 2 km lange ryggen, som gir oss en god høyfjellsfølelse. Gå ikke for langt til høyre, der henger det ofte store skavler ut mot den bratte fjellsida. Bratt er det også på den korte nordøstsida av fjellet. Fra øverst på ryggen følger vi det nest ytterste dalsøkket ned til venstre. Vi kommer ned på et flatt parti, der vi ser Gråkallen stikke opp over kanten og fortsetter mot nordøstlangs et lite bekkefar. Der bekken stuper utfor, må vi holde til høyre og følge densmale stien på skrå ned bratta. Det er ofte en skavl her, og det er tryggest å ta skiene av. Vel nede, helt øverst i Havdølskaret, skrår vi til venstre og kommer snart inn på turløypa mot Reinslettdalsåsen. Her holder Norsk Folkehjelp Reinslettbua åpent lørdag og søndag utover ettervinteren, for salg av mat og drikke. Videre langs den velbrukte traseen forbi Damtjønna, forbi Vassfjellkapellet og delvis bratt ned mot Skjøla. Et annet friskt nedrenn til Skjøla får vi om vi holder til venstre for Vassfjellkapellet, passerer inntil en berghammer og videre frametter myra nedenfor. Snart glir det fortere unna, hold da til høyre og følg den trange, svingete veitraseen nedover til den gamle p-plassen i Skjøla.

For den som vil forlenge turen noe, er det mulig å følge veien ca. 1 km mot Klæbu fra Skjøla, ta av gårdsveien til Nidenggårdene til venstre nederst i bakkene, passere trafoanlegget og gå gjennom Nidengskaret til Tilleråsen. Herfra over den fredede Bjørnmyra og gjennom noe ulendt skogsterreng mot Hårstadmarka, eventuelt fram mot Tillergårdene og følge den gamle veien over dalen mot Tiller kirke. Vel framme etter denne ekstrasløyfa, er man garantert sliten.

Ankomst

Tog til Ler holdeplass, alternativt bilskyss til Langmyra p-plass ved Målsjøen/ Langvatnet, eller buss til Hyttfossen og på ski til Langmyra.


Sist endret: 01/06/2014


Logg inn

Mine sider

Nytt passord

Glemt passord?

Registrer

Bli medlem

Din ordre er registrert

Bestilling betalt

Produkter

Produkt Pris Antall

Sendes til addresse